Pentti Mattilan blogi Kaikki on mahdollista...

Universumi

Universumi

Olen ollut kiinnostunut universumin rakenteesta. Tämän vuoksi olen lukemassa Heikki Ojan Universumi kirjaa (Ursa 2018), jonka alussa mainitaan sivulla 9, että ”Vaikeinta ihmisten on varmasti hahmottaa maailmankaikkeus kokonaisuutena. Ehkä hankalin asia on siinä, että järkevän maailmakuvan muodostamiseksi täytyy luopua samanaikaisuuden käsitteestä. Kun arkielämässä mittaamme etäisyyksiä kartalta tai maastosta, näemme mittavan matkan molemmat päät yhtä aikaa. Tähtitieteessä tämä on mahdotonta. Mittavan matkan tämänpuoleinen pää on tietysti maapallolla ja hyvin hallinnassa, mutta se toinen pää on siellä jossakin, kaukana avaruudessa, valovuosien tai miljardien valovuosien päässä. Koska valo on nopein mahdollinen viestintuoja, ovat kaikki taivaalla näkyvät kohteet – planeetat, tähdet, galaksit – menneisyydessä, katsoipa niitä sitten paljaalla silmällä tai kaukoputkella. Taivaalla kimaltavat planeetat ovat minuutteja tai tunteja menneisyydessä, tähdet satoja tai tuhansia vuosia ja galaksit miljoonia tai miljardeja vuosia menneisyydessä, koska valon tulo niistä meille on kestänyt näin kauan. Kaukoputki on aikakone, jolla näemme yhä kauemmas ja kauemmas menneeseen aikaan… Tässä kirjassa puhutaan pääasiassa näkyvästä maailmankaikkeudesta, joka alkaa olla meille jo tuttu. Näkymätön maailmankaikkeus on sitten erikseen. Sen olemassaolo on varmistunut vasta vuosituhannen vaihteessa, ja sen tutkiminen on aivan alullaan.”

Galileo Galilei "Sidereus Nuncius" (Ursan julkaisuja  1999) josta suomentajan Raimo Lahden johdannosta tämä lainaus: "Galilein liikeoppi ja Keplerin antama planeettaliikkeen teoria muodostivat kaksi kulmakiveä, joille Newton myöhemmin 1600-luvulla rakensi synteesinsä. Yksi tämän historiallisen tapahtumasarjan monista juurista löytyy Galilein kaukoputkihavainnoista, joiden ensimmäinen hedelmä oli teos Siderus Nuncius. Sidereus Nuncius ilmestyi maaliskuun 13. päivänä 1610. Ilmestymispäivä sijaitsee kutakuinkin keskellä noin kaksi vuotta kestänyttä tapahtumasarjaa, joka merkitsi yhtä tieteen historian suurimmista uudistuksista: kaukoputken omaksumisesta tähtimaailmasta suoritettavien havaintojen tekoon. Uudistuksen merkitys korostui erityisesti sen takia, että se sattui keskelle maailmankatsomuksellista mullistusta, jossa maakeskeinen kosmologia ja aristoteelinen fysiikka korvautuivat kohti omaa aikaamme kulkevilla ajatuskuvioilla... Tähtitiede lakkasi olemasta akateemisten oppineiden yksityisaluetta; käden taitoa ja kärsivällisyyttä omaavat itseoppineet pääsivät sen alalla maineeseen." Toinen lainaus sivulta 52: "kolmannet havaintoni koskevat itse Linnunradan olemusta ja ainesta. Kaukoputken avulla sitä voi tarkastella aisteille niin avautuvana, että kaikki filosofeja vuosisatojen ajat kiusanneet riidat on ratkaistu ja silmien tarjoavalla varmuudella tehty tyhjiksi; näin meidät on vapautettu minisanaisista väittelyistä. Linnunrata ei todellakaan ole muuta kuin lukemattomien parviksi ryhmittyneiden tähtien mininaisuus. Mihin sen alueeseen näkölasin suuntaakin, välittömästi sankka tähtien parvi tarjoutuu katseellemme. Monet niistä ovat melko suuria ja tuiki selvästi näkyviä, kun taas pienempien lukumäärä on kertakaikkisesti tutkimaton." 

Hannu Karttunen on kirjoittanut kirjan "Tähtitiedettä kivikaudesta kuulentoihin" (Ursa 2003), Kari Enqvist "Johdatus suhteellisuusteoriaan" (Ursa).

Albert Einsteinin vaikutus tekniikkaan arkipäivän tasolla on ollut merkittävä. Jo vuonna 1917 Einstein esitteli stimuloidun emission, joka myöhemmin toteutettiin laserina. Valokennojen toiminta perustuu valosähköiseen ilmiöön, jonka Einstein selitti ja loi siten pohjan sen kehittämiselle aurinkokennojen ja ovisilmien kaltaisiin käytännön sovelluksiin. Lisäksi Einsteinin keskeinen oivallus oli se, että valo kvanttiutuu luonnostaan. Tämä loi pohjaa kvanttimekaniikalle, jota käytetään sellaisenaan esimerkiksi kemiassa proteiinien laskostumisen simulointiin lääkekehitystä varten sekä elektroniikkatutkimuksessa. Suhteellisuusteorian merkittävä käyttökohde on GPS-paikannus. Suoranaista hyötyä tavoittelemattoman perustutkimuksen ulkopuolella Einstein myös paransi jääkaapin toimintaa kehittämällä tehokkaampia lämpöpumppuja.

Olen Raamattua lukenut kymmeniä kertoja kannesta kanteen, jossa puhutaan maailman luomisesta, kun Jumala puhui mitä tahtoi ajattomuuden tilassa, sillä hän aina on ollut, on ja tulee olemaan olemassa ja loi näkyvän maailmankaikkeuden sanallaan, joka sisälsi ajan ja fyysiset lainalaisuudet, eli kyseessä on alkupamaus, jossa aika lähti kulkemaan maailmakaikkeudessa liikkeelle valon nopeudella. Raamattu puhuu, että näkymätön ja ajaton henkimaailma on todellisempi kuin näkyvä maailmankaikkeus, jossa elämme hetken aikaa. Raamatussa ei puhuta mitään maan olevan pannukakku tai mitään muutakaan epätieteellistä.

Professori Jaakko Tuominen on kirjoittanut kirjan "Aurinkokunnan arvoitus" (Otava 1953), josta lainaus sivulta 61: "Merkurius tunnetaan jo muinaisista ajoista. Siitä on olemassa muistiin merkittyjä havaintoja jo vuodelta 264 eKr. Aluksi tähtitieteilijät luulivat, että kysymyksessä oli eri tähti, kun Merkurius näkyi iltatähtenä ja aamutähtenä. Se oli nimittäin niin lähellä aurinkoa, että se voidaan nähdä paljain silmin vain joko juuri ennen auringon nousua tai välittömästi auringonlaskun jälkeen. Jonkin aikaa kreikkalaiset kutsuivat Merkuriusta aamutähtenä Apolloksi ja iltatähtenä Merkuriukseksi. Auringon läheisyyden takia Merkurius voidaan sitä paitsi vain suhteellisen harvoin nähdä paljain silmin. Kerrotaan esim. ettei Kopernikus ollut nähnyt Merkuriusta. Suomessa Merkuriuksen näkeminen paljain silmin on vaikeaa, koska aurinko meillä laskee niin loivasti. Maalis-huhtikuussa sekä syys-lokakuussa Merkurius voidaan nähdä varmimmin ja tällöinkin vain, mikäli se sattuu olemaan erityisen kaukana auringosta, so. sen elongaatio sattuu olemaan suuri. Kirkkaimmillaan Merkurius on melkein yhtä kirkas kuin kirkkain kiintotähti Sirius... Henkilö, joka ensi kertaa katselee Merkuriusta kaukoputkella, kiinnittää tietysti ensin huomionsa sen puolikuuta muistuttavaan muotoon. Koska nimittäin Merkurius on lähempänä aurinkoa - josta se saa valonsa - kuin maa, näkyy sen valaistusta puolesta vain osa meille. Yleensä tämä planeetta on niin lähellä aurinkoa, että havaintoja siitä voidaan tehdä vain päiväsaikaan. Tällöin aurinko on sopivalla tavalla himmennettävä pois. Jos sää on erityisen edullinen, voidaan havaita yksityiskohtia Merkuriuksen pinnassa." 

https://www.ursa.fi/kauppa/kaukoputken-ostajan-opas/

Käy katsomassa Youtube selvitys universumista, tekstitetty Suomeksi...

https://www.youtube.com/watch?v=Iy7NzjCmUf0​

Maailmankaikkeudesta havaintojen tekemisen historiasta jotakin

Kolumbus – Pokien vuosikirja (Sveitsiläisen nuorten vuosikirjan Columbus – Unterhaltung und wissen XVII ja XIX osasta toimittanut Pertti Jotuni WSOY 1969) lainaus sivulta 180: ”Mutta menneiden aikojen kansat, joiden tieto perustui välittömiin havaintoihin ja kokemuksiin, muodostivat maailmankuvansa sen perusteella, mitä silmä näki. Heille Maa oli aloillaan oleva, pyöreä levy, jonka yläpuolella kaartui taivaan kansi. Siinä kiersivät kehäänsä valot: Aurinko, Kuu ja tähdet. Ei tullut mieleenkään tuumia, oliko tuo käsitys oikea, sillä sellaiselta maailma näytti. Jo lähes viisi vuosituhatta sitten babylonialaiset – samoin kuin kiinalaiset, intialaiset ja egyptiläiset – tarkkailivat tähtien nousua ja laskua. Babylonialaisten käsityksen mukaan taivaassa asui jumalallisia olentoja, jotka vallitsivat ihmisten kohtaloita. Kaikella, niin myös taivaan tähdillä, oli uskonnollinen merkitys. Silloiset papit pystyivät jo aika tarkkoihin avaruusmittauksiin, niin että he saattoivat ennustaa auringon- ja kuunpimennyksiä ja eräitä muitakin ilmiöitä, mutta he pitivät tietonsa omina salaisuuksinaan. Kansan käsityksen mukaan Maa oli ontto vuori, joka ui syvien vetten päällä. Sen yläpuolella kohosi kiinteä luja kupu, jonka ylemmät vedet peittivät. Ne tihkuivat sateena taivaankannen läpi, alemmat vedet taas kohosivat lähteisiin ja pyrkivät ilmaan suihkulähteinä. Aurinko, Kuu ja tähdet vaelsivat pitkin taivaan kantta, astuivat esiin itäisestä portista ja poistuivat läntisestä.

Uskonnollisten käsitysten lisäksi myös runolliset mielikuvat ja jumalaistarut vaikuttivat muinaisajan maailmankuvaan. Egyptiläiset näkivät taivaalla lehmän, joka seisoi nelikulmaisella maalevyllä vatsa täynnä tähtiä. Myöhemmin uskottiin, että taivaaksi kaareutui taivaan jumalatar, joka kosketti vain sormenpäillään ja varpaittensa kärjillä Maan horisonttia. Taivaan jumalattaren jalkojen juuressa makasi Maan jumala. Auringon ja Kuun jumala purjehtivat laivoillaan pitkin korkeuksissa virtaavaa jokea, heillä oli eri portit, joista he tulivat ja lähtivät. Seitsemännellä vuosisadalla eKr. kreikkalainen filosofi Thales, kotoisin Miletoksesta, piti taivasta kristallimaljana ja maata laakeana levynä, joka ui kuin laiva valtavassa meressä. Jo sata vuotta aikaisemmin oli kreikkalainen runoilija Hesiodos kirjoittanut teoksen maailman synnystä ja jumalten polveutumisesta. Hän kuvaa siinä kaunopuheisesti, kuinka aurinko lännessä horisonttiin laskettuaan ui Okeanoksen halki itään ja vesimatkan kirkastamana nousee seuraavana aamuna uusin voimin taas taivaalle. Muinaiskreikkalaiset kuvasivat Okeanosta valtavaksi virraksi, joka ympäröi koko maalevyä ja merta. Intian vanhoilla hinduilla oli vielä runollisempi maailmankuva. Neljä norsua seisoo jättiläiskilpikonnan selkäkilven päällä ja kantaa selässään maailmaa. Kreikkalainen filosofi Anaksimandros oli ensimmäinen oppinut, joka ei uskonut Maan olevan levyn muotoinen. Hänen mielestään Maa oli lieriön muotoinen patsas, joka leijui ilmassa maailmankaikkeuden keskipisteessä. Maata ei mikään pidä kiinni eikä se seiso minkään päällä. Se ei putoa koska sijaitsee aivan keskipisteessä, samasta syystä se ei liioin kallistu mihinkään suuntaan… Jo kuudennen esikristillisen vuosisadan lopulla alkoi kuitenkin päästä voitolle se käsitys, että Maa on vapaasti ilmassa leijuva pallo. Yhä useampien mielestä tuntui näet järjenvastaiselta, että Aurinko, Kuu ja planeetat tekisivät joka päivä täyden kierroksen Maan ympäri. Kaikki selittyi paljon yksinkertaisemmin, kun oletettiin, että päivittäinen kiertoliike onkin näköharhaa ja johtuu siitä, että Maa itse liikkuu… Koska antiikin kreikkalaiset eivät voineet kuvitella, että mikään kappale voisi leijua irrallaan putoamatta maahan, heidän mielestään tähtiä kannattamassa täytyi olla näkymättömiä tukilaitteita...”

Kirjallisuutta:

Albert Einstein "Fysiikan kehitys Newtonista kvanttiteoriaan (1962)

Arthur Koestler "Johannes Keplerin elämäkerta" (WSOY 1961)

http://luominen.fi/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Me ihmiset olemme pieni välikappale maailmankaikkeudessa. Muodostun atomeista, auringoista joiden ympärillä pikkuplaneetat hyrräävät. Olen kehoineni yksi linnunrata. Naapurini muodostuu toisesta vastaavasta aurinkokuntineen.
Ei selviä maailmankaikkeus edes kaljamukin äärellä.
Mahtaisiko kaikkeus löytyä mikroskoopilla eikä kaukoputkella.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Heikki Oja: "— Maailmankaikkeus syntyi 13,8 miljardia vuotta sitten. Kukaan ei tiedä, mitä aivan alkuhetkinä tapahtui, sillä ensimmäisen sekunnin alkupuolisko on tutkijoille hämärän peitossa. Alkuräjähdys on kuitenkin varma asia. Näemme sen hehkun radioaalloilla kaikkien tähtien ja galaksien takana." (ote Ojan haastattelusta).

Suosittelen parahin Pentti Mattila sinulle, että jätät Heikki Ojan kirjalliset tuotokset niin sanotusti Ö-mappiin. Ainakin mikäli haluat pysyä selvillä vesillä Raamatun ilmoituksen osalta.

Oja sen paremmin kuin Valtaojakaan eivät sokeina universumin ja kaiken olevaisuuden selittäjinä pysty muuhun kuin asioiden sotkemiseen ja itsensä pettämiseen. Jumalan ilmoitusta he eivät ota vastaan ja niin he kompastuvat omaan viekkauteensa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

On se vaikeaa tunnustaa olevansa väärässä univesumun luomisasiassa. Aikamäärät osoittavat vääjäämättömästi sen, että jumala ei ole luonut universumia.
Näin ollen siitä seuraa, että koko jumalaa ei ole olemassakaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Raamatussa ei puhuta mitään maan olevan pannukakku tai mitään muutakaan epätieteellistä.»

Kyllä se siellä aika selkeästi kerrotaan, vaikka ei ehkä tehdäkään vertausta pannukakku-ruokaan.

    «Hän istuu korkealla maanpiirin päällä, kuin heinäsirkkoja ovat sen asukkaat; hän levittää taivaan niinkuin harson, pingoittaa sen niinkuin teltan asuttavaksi.» (Jes 40:22)

"Piiri" tuskin voi tarkoittaa palloa jos sen päälle voi pingottaa kankaan kuten teltan.

    «Hän nostaa viirin pakanakansoille ja kokoaa Israelin karkoitetut miehet; ja Juudan hajoitetut naiset hän kerää maan neljästä äärestä.» (Jes 11:12)

Maa on Raamatun maailmankuvan mukaan siis äärellinen ja ääriä on neljä. Tämä voisi sinällään viitata myös neliömäiseen laattaan, ei pyöreään "pannukakkuun".

Ja niin edelleen, noita löytyy enemmänkin.

Vai eikö sitä Raamattua saanutkaan lukea niin kirjaimellisesti?

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Pentti ja Markku, olette siis sitä mieltä että ns. universumi on keinotekoinen, virtuaalinen. Siltä ajatuspohjalta alkuperäisestä UNIVERSUMISTA ei "pelissä" pyörivä olento (datanpätkä) voi oikeasti koskaan tietää yhtään mistään mitään. Miksi siis edes yrittää vaivautua tietämään, kun voi uskoa olevansa keinotekoinen simulaatio ;D

Miksi mielestänne tälläinen "universumipeli" edelleen näemmä livenä pyörii, jos se alkuperäinen UNIVERSUMI onkin jotain jossain ihan muuta? Ehkä olette vaan pelanneet liikaa SPOREA - https://fi.wikipedia.org/wiki/Spore ;D

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Universumi eli maailmankaikkeus on todellinen ja sen Luoja on kaikkivaltias Jumala, taivaan ja maan Herra.

Kaikki kvasitieteelliset 'miljardien vuosien bigbang-teoriat' etc. ovat alkeellista virtuaalihömppää, johon kukaan rehellinen ihminen ei vakavissaan usko.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

" ja sen Luoja on kaikkivaltias Jumala, taivaan ja maan Herra."

Tähän jos saisi edes yhden objektiivisen todisteen mutta ku ei. Todisteiden lkm edelleen tasan nolla.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Älä hyvä mies unta nää. Miten voi aikuinen mies uskoa, että Jumala on sormia napsauttamalla taikonut Afrikan Aasia ym ja valtameret. Ja koko universumin.
Sen lisäksi Jumala on tuosta vaan synnyttänyt 1,5-1,7 miljoonaa eliölajia, joista 3/4 osaa on eläinlajeja. Täytyy sanoa, että on aika velikulta kun tuon on tekaissut.
Uskotko ihan aikuisten oikeasti kaikkeen tuohon. Eiköhän se ole sitä Jumalan hömppää.

Ihmiskunta ei tule koskaan tietämään, miten ja mistä maapallo ym avaruus on aikanaan muodostunut.

Eliöt ja kasvillisuus ovat pitkän evoluution tulosta.

Kohtaan 5 Marttilalle.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Ja mikähän kekseliäs 'velikulta' sen piiitkän evoluution oli pukannut käyntiin.

Ai niin. Sehän oli se vekkuli vetyhiukkasparvi, jonka joku käski pamahtaa muutama tovi sitten. Fiksu homma, ihan looginen funktio. ;)

Kohtaan #6 Tossavaiselle.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ja mistähän se kekseliäs velikulta jumala tuosta vain taikoi koko universumin yhdellä sormen napsautuksella. Tähänkö Marttila aikuisten oikeasti uskot.

Eiköhän se ole niin, että suotuisissa olsuhteissa on alkanut kehittymään alkeellista elämää, joka on jalostunut miljoonien vuosien aikana.

Kerroppas vielä kaikille epätietoisille, mihin kohtaan se jumala asetti sen paratiisin, johon olette sitten menossa. Sitä kun ei ole löytynyt. Ja vielä kerrotko sen, miten sinne paratiisiin matkustatte sitten.

Käyttäjän penttijuhani kuva
Pentti Mattila

Jeesus puhuu Luukkaan evankeliumin luvussa 16 ja jakeesta 19 alkaen minne ihmiset menevät kuoltuaan: ""Oli rikas mies. Hänen vaatteensa olivat purppuraa ja hienointa pellavaa, ja päivästä päivään hänen elämänsä oli pelkkää ylellisyyttä ja juhlaa. Mutta hänen porttinsa pielessä virui köyhä Lasarus, täynnä paiseita. Köyhä olisi nälkäänsä halunnut syödä niitä ruokapaloja, joita rikkaan pöydältä putoili. Koiratkin tulivat siihen ja nuolivat hänen paiseitaan.
"Sitten köyhä kuoli, ja enkelit veivät hänet Abrahamin huomaan. Rikaskin kuoli, ja hänet haudattiin. Kun hän tuonelan tuskissa kohotti katseensa, hän näki kaukana Abrahamin ja Lasaruksen hänen rintaansa vasten. Silloin hän huusi: 'Isä Abraham, armahda minua! Lähetä Lasarus tänne, että hän kastaisi sormenpäänsä veteen ja vilvoittaisi kieltäni. Näissä liekeissä on kauhea olla.' Mutta Abraham sanoi: 'Muista, poikani, että sinä sait eläessäsi hyvän osan, Lasarus huonon. Nyt hän saa täällä vaivoihinsa lohdun, mutta sinä saat kärsiä tuskaa. Sitä paitsi meidän välillämme on syvä, ylipääsemätön kuilu, niin ettei täältä kukaan voi tulla teidän luoksenne, vaikka tahtoisikin, eikä sieltä pääse kukaan kuilun yli meidän puolellemme.' Rikas mies sanoi: 'Isä, minä pyydän, lähetä hänet sitten vanhempieni taloon. Minulla on viisi veljeä - hänen pitäisi varoittaa heitä, etteivät hekin joutuisi tähän kärsimyksen paikkaan.' Abraham vastasi: 'Heillä on Mooses ja profeetat. Kuulkoot heitä.' 'Ei, isä Abraham', mies sanoi, 'mutta jos joku kuolleiden joukosta menisi heidän luokseen, he kääntyisivät.' 31. Mutta Abraham sanoi: 'Jos he eivät kuuntele Moosesta ja profeettoja, ei heitä saada uskomaan, vaikka joku nousisi kuolleista.'"

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

"Jeesus puhuu Luukkaan evankeliumissa minne ihmiset menevät kuoltuaan."

Siinä on tasan kaksi vaihtoehtoa: hautaan tai uurnalehtoon. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Tossavainen: "Eiköhän se ole niin, että suotuisissa olsuhteissa on alkanut kehittymään alkeellista elämää, joka on jalostunut miljoonien vuosien aikana."

Ja sitten se kysymysten kysymys: kuka/mikä sai aikaan ne mainitsemasi suotuisat olosuhteet? Mistä ne tulivat? Et vielä edes yrittänyt avata kaiken alkua.

Eli, paljasta nyt ihan reilusti, kuka/mikä löi sen ensimmäisen alkeishiukkasen maailmankaikkeuden tiskiin? Mistä se orpona tupsahti tänne olevaisuuteen?

Vastaappas näihin universumin oikeisiin ydinkysymyksiin, kun sinulla sitä 'tietoa' on.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Raamatun mukaan maapallo on 6000 vuotta vanha. Tiede on todistanut, että maapallo on miljardeja vuosia vanha. Tässä todiste, joka kumoaa väitteesi siitä, että jumala on luonut maapallon.

Tässä Marttilalle vastaus kysymykseesi.

Minä uskon enemmän nykyajan tiedemiehiin kuin sinä 2000 vuotta sitten eläneeseen paimentolaiskansaan.
Eiköhän nämä paini ihan eri sarjassa.

Vastaappas Marttila vuorostasi siihen, missä se paratiisi on. Ja miten aiot sinne suunnistaa ja miten aiot sinne siirtyä. Maallinen jäämistöhän joko haudataan tai tuhkataan.Mitäs aiot siellä paratiisissa sitten puuhastella, kun siellä on ikuinen elämä, siis miljoonia vuosia. Eiköhän jossai vaiheessa alkane pitkästyttämään.Konkretiaa kehiin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Ohitit jälleen selkeästi esittämäni kysymyksen.

Miksi?

No, tiedän kyllä syyn. Koska sinulta puuttuu kaikki todelliset vastaukset maailmankaikkeuden perustaviin, fundamentaalisiin kysymyksiin. Ymmärrän sinua.

Minä voin mielihyvin kertoa sinulle lähdeteoksen, josta löydät vastauksen kaikkiin sinun mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. Teoksen nimi on Raamattu, The Bible, maailman ylivertainen bestseller.

Keskustelumme ei näytä lainkaan vievän meitä yhteisymmärrykseen. Niinpä meidän vuoropuhelumme kannattaa tällä erää lopettaa hyödyttömänä.

Toivoisin, että blogisti Pentti Mattila omalta osaltaan jollain tavalla tulisi mukaan tähän pohdiskeluun. Oletan, että aihe kiinnostaa myös häntä.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ohitit jälleen selkeästi esittämäni kysymyksen tuossa alempana.Miksi. Minä kyllä vastasin, mutta herkesit hiljaa, kun esitin kysymyksen paratiisista. Miksiköhän et vastaa, kiinnostaisi tietää missä se mahtanee olla.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Näköjään Marttilalle valkeni totuus siitä, että sitä paratiisia ei ole olemassakaan kun ei pysty asiaa kertomaan.
Hyvähän se on jossain vaiheessa tunnustaa tosiasiat.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ymmärsitkö tahallaan väärin, mutta lue vastaukseni kaksi ylintä riviä. Siinä kerron, että raamatun mukaan maapallo on 6000 vuotta vanha. Siis jumala on luonut maapallon 6000 vuotta sitten, eikö niin.
Tiede on kuitenkin todistanut, että maapallo on miljardeja vuosia vanha. Eikö tämä ole selvää pässinlihaa, että jumala ei ole luonut maapalloa. Vieläkö väität toisin.

Siis missä kohtaa minä olen kiertänyt vastaamasta.

Se, miten universumi on syntynyt, sitä en minä eikä ihmiskunta saa koskaan selville. Mutta se on satavarmasti fakta, että jumala ei ole maapalloa luonut, koska maapallo on miljardeja vuosia vanha. Arvaan jo etukäteen, että mitätöit tieteen saavutukset tältä osin.

Siis vielä kerran rautalangasta vastaukseni. Universumia ei ole jumala luonut. Miten se on syntynyt miljardeja vuosia sitten, sitä ihmiskunta ei tule tietämään koskaan. Tuliko kantani selväksi.

Vastaa nyt siihen paratiisikysymykseeni. Odotan mielenkiinnolla vastaustasi.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

---
Miten se on syntynyt miljardeja vuosia sitten, sitä ihmiskunta ei tule tietämään koskaan.
---

Mitä voimme tietoa ja mitä emme?
- Voimme tietoa millainen tämä universumi on ja miten se toimii tai mikä sen koko ja ikä on.
- Milloin voimme tämän tietoa,,ehkä joskus ja silloinkin vain osan toki, ja yksi ihminen ei koskaan voi tietoa kaikkea.

Mitä emme voi tietoa?
- Sitä emme voi tietoa onko tämän kaiken itsensä rakentamisessa mukana joku joka rakentaa tätä kaikkea itseään sisältä päin tai sitten tämän kaiken ulkopuolelta.

Siispä elämä on ainutkertainen, tiedämme tai emme, se on silti olemassa ilman meidän tietojamme.

Miksi siis suotta kiistellä siitä mitä emme voi tietoa?
Miksi kiivailla sanoista ja numeroista, kun se ei muuta sitä, että olemme olemassa, elämä on olemassa?

Hmm,,tuli uusi käsite, tietoa,,tietää-sanan tilalle,, niin, tietoahan me luemme,,kun lopetamme havainnoinnin. Tietäminen taan on ehdotonta. Havainnointi kertoo kaiken,,eihän sillä ole sinänsä merkitystä kuka on tähdet luonut tai miten ne on rakentunut, ne vaan on ja samperin hienoja tähtikirkkaana yönä. Miksi pitäisi aina olla joku selitys jollekin, kun voi nauttia tuulesta ilman selityksiä,,,? Eikä se otavakaan ole muuttunut vuosikymmeniin,,,:)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Tossavainen myöntää suorastaan nöyrästi:
"Se, miten universumi on syntynyt, sitä en minä eikä ihmiskunta saa koskaan selville."

Näinhän se on. Tietomme on perin vajavaista. Maailmankaikkeus on ihmisjärjelle täysin mahdoton käsittää.

Kovin pieni olisi Jumala, tuon kaiken Luoja ja Arkkitehti, jos me Hänen töitänsä voisimme mittailla. Meidän on vain hyväksyttävä se tosiasia, että kaikkeuden Luoja on äärettömän paljon korkeammalla kuin me ihmiset. Joka suhteessa.

Tossavaisen jankutus paratiisin sijainnista ymv. on sinänsä hellyttävää, lapsenomaista. Mutta tuollaiset asiat eivät kuulu meidän rooteliimme; annetaan Jumalan huolehtia niistä.

Mikä meille sitten on oleellista?

Vain yksi asia on oleellinen ja tarpeellinen! Se asia on yhteyden saaminen Jumalaan ja Hänen tahtonsa tuntemiseen. "Usko Herraan Jeesukseen." Siitä alkaa pelastuksen tie. Ei ole muuta tietä pelastukseen kuin uskon ja kuuliaisuuden tie.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Universumin synnystä on niin kauan, että on mahdoton saada selville sen historia. Mutta on aivan selvää, ettei jumala ole sitä luonut. Sen todistaa pitävästi se, että raamatun mukaan maapallo on 6000 vuotta vanha, ja tiede on arvioinut maapallon iäksi miljardeja vuosia. Miksi on niin vaikea myöntää tosiasiat ja uskoa mieluimmin 2000 vuotta sitten eläneen paimentolaisheimon tarinoita. Mikä siinä on lapsellista, jos kysyn paratiisista. Vai onko liian vaikea kysymys.

Se on kyllä tosi lapsellista, että te uskovaiset kuvittelette pääsevänne taivaaseen.
Katsoppas tuonne taivaalle, ja kysy itseltäsi mihinkähän minä tuonne oikein menen.

Vastaappas sitten itsellesi rehellisesti onkohan tässä mitään järkeä.

Ps Tossavainen ei myönnä nöyrästi vaan sen sijaan ymmärtää faktat, jonka mukaan maapallo ei ole jumalan aikaansaannosta. Sen todistaa maapallon ikä yksiselitteisesti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset