Pentti Mattilan blogi Kaikki on mahdollista...

Tekoäly, automaatio ja robotiikka

Tekoäly, automaatio ja robotiikka

 

Print&media nro 6 lokakuu 2018 oli iso teema Miika Peltolan kirjoittama ”Teknologia ja tulevaisuus”. Lehti on media-alan (painoviestintä) erikoislehti. Poimin siitä muutaman mielenkiintoisen lainauksen. Artikkelista löytyy keinoälyn määritelmä: ”Tekoäly eli keinoäly on tietokone tai tietokone tai tietokoneohjelma, joka kykenee tekemään älykkäinä pidettäviä toimintoaja. Tekoäly tarkoittaa ei-inhimillistä järjestelmää, jolla on ihmisen tasoinen äly ja kyky älykkäisiin toimintoihin. Tekoäly on tietojenkäsittelytieteen osa-alue, joka painottuu älykkäiden koneiden ja ohjelmien luontiin. Se mahdollistaa älylaitteidemme toiminnan, auttaa meitä verkko-ostoksissa, tekee tutkimusta ja auttaa lääkäreitä diagnosoinnissa. Hyviä esimerkkejä ovat kuva- ja puheentunnistus tai kyky pelata shakkia.

Yksi tapa jaotella käyttötarkoitusta on seuraava: 1. Ihmistyön korvaaminen automaatiolla. 2. Älyn lisääminen prosesseihin, joihin ei ihmistä kannata tai voi käyttää. Tekoälyn tarkempi määrittely on avoin, koska älykkyyttä itsessään on vaikea määritellä. Tunneäly ja empatia ovat tekoälyn tavoittamattomissa… Tekoälyä ja robotiikkaa on esitetty yhdeksi soteuudistuksen pelastajaksi… Uutisia tuottava tekoälysovellus Automated Insights tuottaa 2000 uutista sekunnissa. Tekoälystä voidaan jalostaa todella hyödyllinen työkalu suodattamaan sisältöä sekä erottamaan oikeaa tietoa väärästä. Tekoäly ja chatbotit huolehtivat tulevaisuudessa asiakasviestinnästä… Kaikki työpaikat saattavat olla vaarassa 120 vuoden sisällä. Keinoäly vie myös keinoälytutkijoiden työt.” Jutun yhteydessä esitellään myös Antti Merilehdon kirjoittama tietokirja ”Tekoäly – Matkaopas johtajalle” (Alma Talent 2018). Olisiko Suomenkin päättäjien hyvä olla selvillä tästä aiheesta, sekä käynnisttää keskustelua aiheesta?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit ()

Käyttäjän ElinaKuosmanen1 kuva
Elina Kuosmanen

Heipä hei,
Tekoälyä ja robotiikkaa täällä meillä odottavat kieli pitkänä varsinkin mummot. Tosi on! Varsinkin robottiautosovellutuksia. Suuri ryhmä ikääntyneitä naisia, jotka ovat jääneet leskiksi. He ovat kyvyttömiä ajamaan autoa. Auto pihalla on kuitenkin heidän! He joutuvat siten istumaan kotona tyhjän panttina. Mökillekin olisi kiva päästä! Mieleeni on tullut, että tarvitaanko robottiautoon lainkaan ajokortin suorittamista? Jos ei, niin vielä parempi!
Itselläni tuo polvi pahus on niin kulunut, että ajaminen on sille ajoittain raskasta. Mielelläni ottaisin silloinkin alleni robottiauton. New Yorkilainen tuttavani on jo koeajanut kyseistä autoa ja alkujännityksestä päästyään hyvin on sujunut. Kauhuskenaario on, että ehdimme kasvaa jo heinää ennen kuin robottiautot meillä ovat todellisuutta.
Siirrytään nyt nopeasti vain ensin sähköautoihin ja sitten robottiautoihin. Niillä tulee olemaan kysyntää, ilman muuta! Ilmasto paranee ja me mummot päästään vaihtamaan maisemaa. Ollaan edelläkävijöitä niin ilmastonmuutoksessa kuin vanhustenhuollossakin!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset